Lekarze alarmują, że obecnie wzrasta ilość osób chorych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej kultowych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz to młodsze osoby. Obecnie rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wyłonionymi uczuleniami. Wśród tak młodziutkich pacjentów zwykle następuje alergia na wybrane produkty spożywcze. Sporo niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, inaczej białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie swoje dzieci karmią piersią, muszą w pełni odstawić wszelkie towary mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również obserwować reakcje dziecka wtedy, gdy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a w takim razie soję, jaja lub orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu właściwe hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym bądź w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią trzeba również mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Trzeba w głównej mierze podawać oryginalne artykuły osobno i co parę dni.
To właśnie dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, jakie z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Rzecz jasna zasady te dotyczą też starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane towary spożywcze. W takiej sytuacji najprawidłowiej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niezmiernie istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najlepiej jest, jeśli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają należytych zasad diety oraz nie jedzą mleka czy też produktów zawierających orzechy.